BIOGRAFIJA

Model Girl

Zoran Todorić

 

Subota, 11. maj 2019, 20:00                                                                     Narodno pozorište Sarajevo
Koncert: “Putovanje”
Zoran Todorović, tenor
Aleksandar Nikolić, bandoneon
Zoran Anić, gitara
Slobodan Gerić, kontrabas

Tenor ZORAN TODOROVIĆ ostvario je impresivnu međunarodnu karijeru naračito u domenu lirico-spinto repertoara, te je do sada zabilježio nastupe u nekim od najprestižnijih operskih kuća kao što su Bavarska državna opera, Semperoper Dresden, Deutsche Oper i Staastsoper u Berlinu, Nizozemska opera, Theatre de la Monnaie u Briselu, Bečka državna opera, San Francisco Opera, Los Angeles Opera, Thetre du Capitole u Toulouseu, Opera de Marseille, Royal Opera Covent Garden, te na Bregenz Festivalu i u Nacionalnom teatru u Tokiju. Svoju prvu wagnerijansku ulogu izveo je 2009. godine u naslovnoj ulozi opere Lohengrin u Teatro Massimo di Palermo. Njegov iznimno bogat repertoar uključuje mnoštvo uloga dramatskog tenora kao što su: naslovna uloga u operi Andrea Chenier (Opera de Marseille – Opera de Geneve), Dick Johnson u La Fanciulla del West (Teatro Massimo di Palermo – Opera Monte-Carlo – Opernhaus Zürich), Jean u Herodiade (Flamanska opera u Gentu i Antwerpenu), Pollione u Norma (Bavarska državna opera u Minhenu), Roberto Devereux, Manrico u Il trovatore (Opera de Geneve), Don Alvaro u La Forza del Destino (Opera Bastille u Parizu – Gran Teatro del Liceo u Barceloni), Paolo il bello u Francesca da Rimini (Opera de Monte Carlo), Turridu u Cavalleria rusticana i Canio u Pagliacci (Opernhaus Zürich – Deutsche Oper am Rhein), Florestan u operi Fidelio (Liege), Guido Bardi u Una tragedia fiorentina (Teatro Regio di Torino – Opera Monte-Carlo), Don José u Carmen (Deutsche Oper am Rhein), Calaf u operi Turandot (Deutsche Oper am Rhein), Ruggero u La Rondine (Tel Aviv), Le Roi Arthus (Opera Bastille), te Radames u operi AidaParsifal (Flamanska opera), Otello (Deutsche Oper am Rhein), Giuseppe Hagenbach u La Wally (Teatro Comunale di Modena – Teatro Municipale di Piacenza – Teatro Municipale di Reggio Emilia – Teatro del Giglio Lucca), Pinkerton u Madama Butterfly (Deutsche Oper am Rhein), te Cavaradossi u operi Tosca (Opera Festival Savonlinna). U skorijoj budućnosti očekuju ga uloge u operi Lohengrin, uloga Eléazara u La Juive (Flamanska opera), uloga Cania u Pagliacci, te Otello u Deutsche Oper am Rhein, kao i premijerni nastup u ulozi Apolona u Daphne Richarda Straussa u Hamburgische Staatsoper.

Bandoneonista ALEKSANDAR NIKOLIĆ svoje muzičko obrazovanje stiče najprije u Beogradu, a potom na Muzičkoj akademiji u Bratislavi, gdje 1997. godine okončava svoj postdiplomski studij. Laureat je brojnih međunarodnih takmičenja poput Citta di Castelfidardo i Premio Stefano Bizzari – Morro d'oro. Misiju promocije tanga i muzike Astora Piazzolle u Srbiji i svijetu provodi kroz nastupe sa različitim simfonijskim i kamernim orkestrima kao što su Beogradska filharmonije, Simfonijski orkestar RTS-a, Vijetnamski nacionalni simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Opere Saigon, Simfonjski orkestar AGBU Sofija, Simfonijski orkestar Stanislav Binički, Gudači sv. Đorđa, Zagrebački solisti, Makedonska filharmonija i dr. Osnivač je kvinteta Beltango koji je ostvario preko 800 koncerata u Argentini, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Švicarskoj, Finskoj, Švedskoj, Danskoj, Holandiji, Španiji, Mađarskoj, Slovačkoj, Turskoj, Grčkoj, Malti, Austriji, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i dr. Umjetnički je direktor međunarodnog plesno-muzičkog showa Tango De Mi Vida, te osnivač Beogradske tango asocijacije i Međunarodnog tango festivala u Beogradu. Dobitnik je Muzičke nagrade Astor Piazzolla za 2008. godinu.

Gitarista ZORAN ANIĆ završio je dodiplomski i postiplomski studij na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu sa najvišim ocjenama. Usavršavao se na mnogobrojnim majstorskim radionicama uz umjetnike kao što su Alerio Dias, Alexandre Lagoya, Dušan Bogdanović, Roland Dyens, Manuel Barrueco, Alvaro Pierri, Roberto Aussel, David Russell, Costas Cotsiolis, Hubert Käppel i dr. Dobitnik je mnogih nagrada na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima. Održao je više nastupa i koncerata kao solista, te kamerni muzičar, u sastavima poput Guitaneon uz bandoneonistu Aleksandra Nikolića, Mushkalica uz harmonikaša Nenada Ljubenovića, te uz tenora Zorana Todorovića na projektu Un viaggio. Nastupao je i uz pratnju više simfonijskih i kamernih orkestara kao što su Beogradski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar RTS-a, Gudači sv. Đorđa, Kamerni orkestar Dušan Skovran, Beogradski gudački kvartet, Simfonijski orkestar Plovdiv, i dr. Autor je i više audio i video snimaka. Djelovao je kao profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a trenutno svoje pedagoške aktivnosti ostvaruje u okviru Akademije umjetnosti pri Slobomir P. Univerzitetu, te na Državnom konzervatorijumu Dr. V. Vučković u Beogradu. Jedan je od osnivača i članova Srpske asocijacije klasičnih gitarista (SAKG), Asocijacije klasičnih gitarista jugoistočne Evrope (ASEG), te osnivač i direktor Guitar Open Festivala u Subotici i Zimske muzičke škole.

Kontrabasista SLOBODAN GERIĆ završio je dodiplomski, postdiplomski i doktorski studij na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nebojše Ignjatovića. Usavršavao se kroz rad sa profesorom Ludwigom Streicherom u Beču, te Francescom Petrarcchijem u Italiji. Kao solista nastupao je uz Beogradsku filharmoniju, Niški simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Klagenfurt, Beogradski gudački orkestar Dušan Skovran, Kamerni orkestar Ljubica Marić, te Omladinski orkestar Borislav Pascan. U periodu između 1985. i 1992. djelovao je kao solista u orkestru Dušan Skovran, a od 1994. do 2007. nastupa kao solo-kontrabas i vođa dionice u Beogradskoj filharmoniji. Kao solo-kontrabas nastupa u orkestrima Gudači sv. Đorđa, Camerata Serbica, Balkanska kamerna akademija, a član je i etno-jazz sastava Ognjen i prijatelji. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su nagrade za koncert godine 2007. koje dodjeljuje Asocijacija muzičkih umjetnika Srbije, koncert godine 2006. koju mu je dodijelio Grad Beograd, kao i više prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima. Do sada je nastupao i SAD-u, Kini, Rusiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Švedskoj, Francuskoj, Španiji. Djeluje kao profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.