header image

Svake godine SVEM tradicionalno posvećuje i jedan koncert mladim umjetnicima, studentima muzičkih akademija. To je ujedno i najavni koncert cjelokupnog Festivala odgovarajućeg naziva „U susret SVEM-u“, čija je namjera predstaviti neke od najboljih umjetnika mlađe generacije iz Bosne i Hercegovine, regiona i Evrope. Studenti Muzičke akademije u Sarajevu su do sada imali priliku nastupati rame uz rame sa svojim vršnjacima i kolegama sa Bečke akademije, Muzičke akademije u Grazu, Akademije za glasbo u Ljubljani, Muzičke akademije u Zagrebu, te Konzervatorija Prinz Claus u Groningenu (Nizozemska).


 

 

 

Fondacija za muzičke umjetnosti redovno u okviru SVEM-a organizuje i muzičke radionice za učenike i studente muzike. Do sada su muzičke radionice vodili dirigent Uroš Lajovic za studente dirigovanja, Zoran Todorović i Denyce Graves za studente solo-pjevanja, Edin Karamazov za studente gitare, Kvartet Tartini za kamernu muziku, Kvartet Papandopulo za učenike i studente saksofona, te Boštjan Lipovšek za učenike i studente horne.

 

 

 

Misiju Fondacije za muzičke umjetnosti pored umjetničkih i obrazovnih aktivnosti čine i različite vrste pomoći i podrške mladim umjetnicima i institucijama iz Bosne i Hercegovine. Tako je do sada MAF, uz BHRT, pomogao odlazak pijanistice Naomi Druškić na evrovizijsko takmičenje za klasičnu muziku u Beču, omogućio odlazak violinistice Maire Isaković, studentice 3. godine studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, na muzičku radionicu na Bledu (Slovenija) kod čuvene profesorice Anke Schittenhelm, te obezbijedio novi klavir (pianino) za potrebe Narodnog pozorišta Sarajevo.