VIJESTI 23. SVEM-a

Uskoro: 23. Sarajevske večeri muzike!

Od 11. do 19. maja 2017. godine u Sarajevu će se održati 23. Sarajevske večeri muzike.  Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila je čak 7 vrhunskih koncerata i 2 muzičke radionice. Koncerti svečanog otvaranja i zatvaranja Festivala (12. i 19. maja) održat će se u sali Narodnog pozorišta u Sarajevu, dok su ostali koncerti rezervisani za jedinstveni ambijent sarajevske Vijećnice. Najavni koncert Festivala, “U suret SVEM-u” bit će održan u Domu Oružanih snaga BiH. Ulaznice za koncerte u Domu Oružanih snaga BiH i Vijećnici su besplatne i preuzimaju se na blagajni Narodnog pozorišta, dok je na istom mjestu moguće kupiti ulaznice za koncerte otvaranja i zatvaranja Festivala. Detalje o programu pogledajte na našoj web-stranici www.maf.ba. Dobrodošli!

 

23. SVEM: Flautista Emmanuel Pahud otvara SVEM!

U okviru 23. izdanja festivala Sarajevske muzičke večeri koji se održava od 11. do 19. maja 2017. godine, Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila i jedan poseban koncert. Riječ je o nastupu flautiste Emmanuela Pahuda u pratnji orkestra Sarajevske filharmonije i dirigenta Uroša Lajovica na koncertu svečanog otvaranja 23. SVEM-a u petak, 12. maja u 20 časova u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Emmanuel Pahud najpoznatiji je flautista današnjice. Ovaj svestrani umjetnik aktivan je kao solista, te kao kamerni i orkestarski muzičar. Tokom bogate muzičke karijere ostvario je niz nastupa sa najznačajnijim orkestrima i dirigentima svijeta kao što su: Claudio Abbado, Giovanni Antonini, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Ivan Fischer, Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Paavo Järvi, Lorin Maazel, Yannick Nezet-Séguin, Andrés Orozco-Estrada, Itzhak Perlman, Trevor Pinnock, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovich, David Zinman. Kao 22-godišnjak angažovan je na poziciji solo-flautiste Berlinske filharmonije, na kojoj je i danas vrlo aktivan. Na svom premijernom nastupu u Sarajevu, Emmanuel Pahud će uz pratnju orkestra izvesti čuveni Koncert za flautu i orkestar u D duru Arama Hačaturijana, jedno od najzahtjevnijih djela flautističke literature. Pored Hačaturijanovog djela, publiku na koncertu očekuju izvedbe simfonijskih poema Začarano jezero i Kikimora Anatolija Ljadova, te Simfonija br. 1 poznata i kao Klasična, Sergeja Prokofjeva. Ulaznice za koncert otvaranja 23. SVEM-a su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu!

 

23. SVEM: Koncert kamerne muzike - Gudački kvartet Beogradske filharmonije i klarinetista Darko Brlek

U okviru 23. izdanja festivala Sarajevske muzičke večeri koji se održava od 11. do 19. maja 2017. godine, Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila je čak 7 koncerata i 2 muzičke radionice. U subotu, 13. maja u 20:30 publika će u sarajevskoj Vijećnici imati posebnu priliku čuti Gudački kvartet Beogradske filharmonije i slovenačkog klarinetistu Darka Brleka. Na koncertu kamerne muzike ovaj ansambl, kojeg čine Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković, izvest će djelo Dejana Despića Počasnica Stevanu Mokranjcu, te Gudački kvartet u d molu, tzv. Kvintni Josepha Haydna. U drugom dijelu koncerta u izvedbi Mozartovog Kvinteta za klarinet i gudački kvartet u A duru pridružit će im se klarinetista Darko Brlek. Ulaznice za ovaj koncert su besplatne i mogu se preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu!

 

23. SVEM: Električni kontrapunkt Edina Karamazova

U okviru 23. izdanja festivala Sarajevske muzičke večeri koji se održava od 11. do 19. maja 2017. godine, Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila je čak 7 koncerata i 2 muzičke radionice. U ponedjeljak, 15. maja u 20 časova publika će u sarajevskoj Vijećnici imati priliku čuti uspješnog bosanskohercegovačkog lutnjistu i gitaristu Edina Karamazova. Koncert pod nazivom Electric counterpoint koncipiran je kao solistički recital ovog umjetnika koji spaja dva naizgled potpuno različita muzička svijeta, onaj Johanna Sebastiana Bacha i onaj Stevea Reichea. Svirajući na lutnji i električnoj gitari, Edin Karamazov izvest će Bachovu Svitu br. 1 u G duru, čuvenu Partitu br. 2 u d molu, te Reichovo djelo Electric Counterpoint. Ulaznice za ovaj koncert su besplatne i mogu se preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu!

 

23. SVEM: Muzički svijet Kvarteta saksofona Papandopulo

U okviru 23. izdanja festivala Sarajevske muzičke večeri koji se održava od 11. do 19. maja 2017. godine, Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila je čak 7 koncerata i 2 muzičke radionice. U srijedu, 17. maja u 20 časova publika će u sarajevskoj Vijećnici imati rijetku priliku čuti Kvartet saksofona Papandopulo iz Zagreba. Ovaj zanimnljiv kamerni ansambl predstavit će zaista jedinstven program većinom nastao upravo za ovaj sastav. Od Bozzinog Andante et Scherzo, preko djela Nekoliko minijatura Gordana Tudora, koji je ujedno i član ansambla, djela Ciudades Guillerma Laga, te Melankolija gegen rakija Margarete Ferek-Petrić, pa sve do 10 Variations gondolantes sur le Carneval de Venise  Jacquesa Petita, Kvartet saksofona Papandopulo publici će otkriti neke od najzanimljivijih aspekata njihovog uzbudljivog repertoara. Ulaznice za ovaj koncert su besplatne i mogu se preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu!

 

23. SVEM: Tradicija Balkana u glasovima Ženskog vokalnog ansambla Corona

U okviru 23. izdanja festivala Sarajevske muzičke večeri koji se održava od 11. do 19. maja 2017. godine, Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila je čak 7 koncerata i 2 muzičke radionice. U četvrtak, 18. maja u 20 časova publika će u sarajevskoj Vijećnici imati priliku čuti sarajevski Ženski vokalni ansambl Corona. Ansambl će se predstaviti interesantnim izborom tradicionalne muzike Balkana u aranžmanima Vinka Krajtmajera, te članica ansambla Tijane Vignjević i Adelite Kadić, kao i djelima Todora Skalovskog, Marka Tajčevića, Nikolaja Kaufmana i Petra Liondeva. Publika će imati priliku čuti poznate melodije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova, Bugarske, te muziku Jevreja Sefarda i Roma sa područja Balkana. Ulaznice za ovaj koncert su besplatne i mogu se preuzeti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu!

 

23. SVEM: Ruski violončelista Alexander Rudin za Festivalsku završnicu

U okviru 23. izdanja festivala Sarajevske muzičke večeri koji se održava od 11. do 19. maja 2017. godine, Fondacija za muzičke umjetnosti je za Festivalsku završnicu pripremila još jedan značajan koncert. Na koncertu 19. maja u 20 časova u Narodnom pozorištu nastupit će ruski violončelista Alexander Rudin u pratnji orkestra Sarajevske filharmonije i dirigentice Samru Gulamović. Alexander Rudin jedan je od posebno svestranih umjetnika današnjice, koji djeluje kao violončelista, dirigent, pijanista, čembalista, profesor na Moskovskom konzervatoriju, istraživač stare muzike, autor orkestarskih aranžmana, te uspješan muzički rukovodilac. Na svom premijernom nastupu u Sarajevu, Aleksandar Rudin će uz pratnju orkestra izvesti Koncert za violončelo i orkestar u a molu Camille Saint-Saënsa, a publiku na koncertu očekuju još i izvedbe Simfonije br. 1 u c molu Felixa Mendelssohna, te izbor iz baleta Trorogi šešir Manuela de Falle. Ulaznice za koncert zatvaranja 23. SVEM-a su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu!

 

23. SVEM: Radionice za učenike i studente muzike

U okviru 23. izdanja festivala Sarajevske muzičke večeri koji se održava od 11. do 19. maja 2017. godine, Fondacija za muzičke umjetnosti je pripremila 7 vrhunskih koncerata i 2 muzičke radionice. Radionice za studente muzike sa Edinom Karamazovim održat će se u utorak, 16. maja u 10 časova na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Članovi Kvarteta saksofona Papandopulo radionicu za učenike muzike održat će u četvrtak, 18. maja u 10 časova u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Ulaz na obje radionice je slobodan!