26. SVEM

 

REQUIEM     
  "MUZIKA JE TIŠINA" MOZART

              

Requiem, K. 626) Wolfgang Amadeus Mozart) jedno je od njegovih najpoznatijih djela, ali istovremeno i najintrigantnijih, koje predstavlja vrhunac Mozartovog stvaralaštva na polju duhovne muzike. Muzika Requiema prevazilazi duhovnu muziku i ideju o smrti koja nije samo nepoznati strah i neprijatelj čovjeku, već nudi vječni mir. U ovoj partituri nalazimo izuzetno postavljenu dramu između kontrasta svjetla i tame, očaja i utjehe, prijetnje i nade.
Dostojanstvenost Requiema nije posvećena samo preminulima, već i onima koji za njima ostaju u patnji. Iz tog razloga, Mozartova muzika je u pojedinim momentima krajnje lična, kao što je to uostalom i sama vjera u Boga, ljude i humanizam. Osobit, taman, dramatičan, veličanstveni Mozartov Requiem jeste motiv da u vrijeme kada je čovječanstvo  suočeno s globalnom krizom, možda najvećom krizom naše generacije, pokušamo jezikom umjetnosti, solidarnosti i saosjećanja pronaći smisao. Odluke koje će pojedinci i vlade donjeti tijekom sljedećih nekoliko mjeseci vjerojatno će odrediti izgled našeg svijeta u narednim desetljećima na mnogim poljima, tako i kulture. Broj žrtava u svijetu kao i kod nas već sada jeste opomena i izazov za opstanak. Zato moramo u obzir uzeti i dugoročne posljedice naših odluka. Kada biramo između alternativa, ne trebamo se pitati samo kako ćemo prevladati neposrednu prijetnju pandemije, već u kakvom ćemo svijetu živjeti kad sve utihne. Čovječanstvo će preživjeti, većina nas će biti živa, no živjet ćemo u drugačijem svijetu i to je sada jasno.
Iz tog razloga Sarajevske večeri muzike (SVEM) u izmjenjenom i prilagođenom formatu želi zatvoriti svoje 26. izdanje pomenutim Mozartovim djelom kao umjetnički pijetet žrtvama pandemije. Činjenica je da u ovakvim situacijama, koje doista izazivaju ogroman strah i tjeskobu, veliki broj ljudi motiviše traži odgovore i utjehu baš u umjetnosti, svijetu muzike.
Kad jednom sve ovo prođe, a moraće da prođe, hoće li naš svijet biti sasvim drugačiji? Možda i bolji ili gori? Možda. Da li smo u izolaciji učili da cijenimo vrijednosti za koje smo smatrali da su naša svekodnevica, naša datost? Cijeli događaj bi bio prenošen live streamingom za široko gledateljstvo kao i odloženom snimkom na BHT1 i  FTV.

Dino Mustafić, reditelj

26. Sarajevske večeri muzike
12.09.2020 Trg Susan Sontag – Pozorišni trg 
Wolfgang Amadeus Mozart:  Requiem K 626 d - mol
Solisti:  Aida Čorbadžić, sopran, Amila Ravkić, mezzosopran, Amir Saračević, tenor, Ivan Šarić, bas,   Hor opere Narodnog pozorišta, Sarajevska filharmonija
Dirigent: Ivo Lipanović
Režija: Dino Mustafić
Dirigent Hora: Danijel Žontar