26. SVEM

 

Ponedeljak, 19. oktobar - petak, 23. oktobar 2020. Srednja muzička škola Sarajevo
Radionice za studente muzike.

 

 

Ranko Rihtman 

Kompozitor, pijanist, dirigent i aranzer za Big Band, Kamerni i Simfonijski orkestar. Diplomirao je na Muzickoj akademiji u Sarajevu – odsjek Etnomuzikologija i Dirigovanje. Tokom 1982 i 1983 godine pohadja Berklee Colledge of Music, Boston USA gdje se usavrsava na odsjeku za profesionalno jazz aranziranje u klasi prof. H.Pomeroy-a. 

1981g ucestvuje na Eurosong-u kao aranzer i dirigent. Bio je dugogodisnji clan sarajevske grupe “Indexi”. Saradjivao je sa mnogim ansamblima klasicne, pop i rok muzike (Sarajevska Filharmonija, Orkestar Sarajevske Opere, Simfonijski orkestar RTV Slovenija, Hor i orkestar “Glinka” St. Petersbourgh, rok grupa Bijelo Dugme itd.).Od 1974 - 1992 radi kao dirigent Plesnog orkestra RTV BiH (RTV Sarajevo). Na polju jazz muzike ostvario je znacajnu saradnju kao aranzer i dirigent sa mnogim istaknutim jazz umjetnicima: Dusko Gojkovic, Gianni Basso, Bora Rokovic, Ladislav Fidri, Stjepko Gut, jazz orkestar Ceskog radija itd. 

Pise muziku za film, TV, pozoriste (“Savrseni krug” – A.Kenovica, “Miris dunja” M.Idrizovica, pozorisne predstave Woyzek, Gamlet i dr., TV seriju i film “Moj brat Aleksa” itd). Autor je aranzmana sluzbene verzije aktuelne drzavne himne Bosne i Hercegovine. 

Od 1992-2015 zivi u Izraelu gdje je nastavio sa muzickim stvaranjem. Po narudzbi izraelskog radija, a u saradnji sa piscem i scenaristom Dj. Lebovicem, napisao je kompoziciju “Jugoslavija u cetri stava “ koja je izvedena na festivalu ozbiljne muzike u Kfar Blumu. Radio je kao profesor jazz harmonije, aranziranja i klavira na “Hed” koledzu za savremenu muziku u Tel Avivu (od nedavno dio "Ono – Academic College" ) gdje je ujedno obavljao funkciju savjetnika za akademska pitanja. Djelovao je i kao dirigent profesionalnog Big Benda pri istom koledzu za koji je radio i kao stalni aranzer. Od 2015 živi u Poreču – Istra, Hrvatska. Profesionalno djelovanje je nastavljeno kroz saradnju sa Muzickom akademijom u Sarajevu gdje je u skolskoj godini 2016/17 predavao jazz harmoniju, a povremeno se pojavljuje i na hrvatskoj muzickoj sceni kao aranzer (Jubilarni koncer Oliverovih 70 godina, A strana -muzicka emisija HRT).