BIOGRAFIJA

Model Girl

JOŽEF BISAK

Violista JOŽEF BISAK svoje muzičko obrazovanje započinje u rodnom Novom Sadu. Usavršava se na mnogim majstorskim radionicama renomiranih umjetnika i pedagoga kao što su: Pierre Henri Xuereb (Paris Conservatoire National Supérieur), Gerard Causse (Escuela Superieur de Musica Reina Sofia Madrid), te Felix Schwartz (Staatskapere Berlin). Kao solo violista nastupao je kao član Narodnog pozorišta u Novom Sadu, Vojvođanske filharmonije, te kamernog orkestra Camerata Academica. Trenutno djeluje kao solo violista Simfonijskog orkestra RTV Slovenija. Kao solista i kamerni muzičar nastupa na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu.

MILENA LIPOVŠEK

MILENA LIPOVŠEK diplomirala je 1998. godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani, gdje je 2004. godine izvedbom Francaixovog Koncerta za flautu i orkestar uz Simfonijski orkestar RTV Slovenije uspješno zaključila i svoj postdiplomski specijalistički studij. Od 1999. djeluje kao solo flautistica Simfonijskog orkestra RTV Slovenija. Usavršavala se na majstorskim radionicama uz mnoge renomirana profesore. Dobitnica je više prvih nagrada na državnim takmičenjima. Sarađivala je sa brojnim orkestrima u zemlji i inostranstvu kao što su: Nacionalna Opera Lyon, Mahler Chamber Orchestra, Državni filharmonijski orkestar OSESP Sao Paolo i Australski kamerni orkestar (Australian Chamber Orchestra). Kao solistica nastupala je više puta uz Simfonijski orkestar RTV Slovenija, te snimila brojna solistička i kamerna djela za potrebe arhiva Radio-televizije. Njen prvi nosač zvuka objavljen je 2006. godine sa snimcima djela ruskih kompozitora za flautu i klavir. Kao solistica i kao članica kamernih ansambala premijerno je izvela više djela domaćih i stranih kompozitora, te nastupala na više različitih muzičkih festivala u Sloveniji, Italiji, Austriji, Hrvatskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Brazilu, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, SAD-u i Australiji. Vodi više majstorskih radionica u Sloveniji, Brazilu, Crnoj Gori, Srbiji i Njemačkoj. Djeluje kao profesorica na Konservatoriju za glasbo u Ljubljani, te na Muzičkoj gimnaziji u Celju, gdje ostvaruje impresivne rezultate u radu sa učenicima koji postižu velike uspjehe na državnim i međunarodnim takmičenjima. Paralelno sa muzičkom karijerom studirala je i psihoterapiju. U toj području završila je i doktorski studij, i time stekla titulu doktora nauka u oblasti porodične i bračne terapije, te postala integrativna psihoterapeutkinja. 

MARUŠA BOGATAJ

MARUŠA BOGATAJ svoje muzičko obrazovanje započinje kao šestogodišnjakinja u Kranjskoj muzičkoj školi pod mentorstvom Zdenke Kristl-Marinič. Studij muzike nastavlja na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Cirila Škerjanca i Miloša Mlejnika. Diplomu stiče već kao dvanaestogodišnjakinja, te usavršavanje nastavlja u Minhenu, gdje u klasi profesora Wen-Sinn Yanga na Hochschule für Musik und Theater sa odličnim uspjehom završava solistički i kamerni postdiplomski studij. Tokom 2014. nastupala je kao članica prestižne Minhenske opere, a od 2015. djeluje kao solo violončelistica Simfonijskog orkestra RTV Slovenija.
 Tokom studija osvojila je niz prvih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima, te je nastupala i kao članica različitih omladinskih i profesionalnih orkestara, među kojima je četiri godine provela u Gustav Mahler Jugendorchester, gdje je koncertirala i kao solo violončelistica. Kao solistica predstavila se koncertima sa većim slovenskim orkestrima kao što su: Slovenska filharmonija, Simfonijski orkestar RTV-a, Operni orkestar SNG Ljubljana, Orkestar Gimnazije Kranj, kamerni orkestar Carnium i dr.
Usavršavala se i na majstorskim radionicama uz umjetnike kao što su: Wolfgang Boettcher, Wolfgang Herzer, Natalia Gutman, Anner Bylsma, Rudolf Leopold, Susane Basler, Ana Chumachenko, Volkhard Steude, Hatto Beyerle, Petr Prause. Članica je mnogih kamernih sastava, a od 2012. nastupa i sa svojim klavirskim triom Munich ARTISTrio uz brata Matjaža, s kojim je 2013. na takmičenju ACM Trio di Trieste osvojila drugu nagradu. S ovim ansamblom nastupa širom Evrope, te snima za mnogobrojne radijske kuće.

 

GEA PANTNER VOLFAND

GEA PANTNER VOLFAND svoj postdiplomski studij završila je na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi docenta Mileta Kosija. Više puta učestvovala je na Takmičenju mladih slovenskih muzičara, gdje je 2009. i 2012. godine osvojila i zlatnu plaketu, te prvu nagradu. Kao solistica nastupala je sa Simfonijskom orkestrom Akademije za glasbo u Ljubljani (2010), Celjskim gudačkim orkestrom (2011. i 2008), orkestrom Mladi ljubljanski solisti (2010) i Simfonijskim orkestrom Muzičke škole Celje (2007). Održala je i niz recitala u okviru ciklusa Mladi virtuozi, te Muzičke omladine u Ljubljani.  Dobitnica je i Škerjančeve nagrade Konzervatorija za glasbo in balet u Ljubljani 2010. godine, a za koncertna ostvarenja sa kvartetom Accademia tokom akademske 2010/2011. godine osvojila je i Prešernovu nagradu. Kao solistica sa orkestrom Slovenske filharmonije nastupila je 2013. godine. Za taj nastup je u akademskoj 2012/2013. osvojila Prešernovu nagradu Akademije za glasbo. Od oktobra 2012. redovna je članica Simfonijskog orkestra RTV Slovenija, a nastupa i kao članica orkestara Young Euro Classic, EUYO i GMJO.

KANA MATSUI

KANA MATSUI studirala je violinu u klasi profesora Azusa Tachita i Shizuko Ishii na Visokoj školi za muziku u Tohu (Japan), te Pierra Amoyala na Conservatoire HEM u Lausanni (Švicarska), gdje je uz posebna priznanja diplomirala 2007. godine. Postdiplomski studij nastavlja na Bečkom konzervatoriju, gdje studira uz Wernerja Hinka i Antona Sorokowa. Tokom 2009. i 2010. godine bila je angažovana kao četvrta koncert-majstorica Bečkih simfoničara, od 2011. nastupa kao koncert-majstorica Simfonijskog orkestra RTV Slovenija, a od 2012. i kao članica Camerate Salzburg. Nastupala je kao solistica, a održala je i niz muzičkih radionica i kurseva u okviru socijalnog projekta za djecu u Kolumbiji, gdje je koncertirala i kao gostujuća koncert-majstorica Nacionalnog simfonijskog orkestra Kolumbije.