BIOGRAFIJA

Model Girl

JURE CERKOVNIK

Utorak, 14. maj 2019, 20:00                                                                       Crkva Sv. Josipa Marijin Dvor
Jure Cerkovnik, gitara

JURE CERKOVNIK (Slovenija, 1990) mladi je slovenski klasični gitarist. Diplomirao je klasičnu gitaru 2013. godine na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi istaknutog gitariste i pedagoga Alvara Pierrija, a u istoj klasi magistrirao je 2015. godine. Drugi magistarski studij nastavlja na Hochschule der Künste u Zürichu u klasi profesora Andersa Miolina, koji završava u junu 2017. godine. Od 2016. na istoj akademiji angažovan je i kao asistent. Učestvovao je na brojnim državnim i međunarodnim gitarističkim natjecanjima, te osvojio čak 17 prvih, drugih i specijalnih nagrada. Do sada je koncertirao u više zemalja svijeta, među kojima su Japan, Tajvan, Italija, Francuska, Švicarska, Njemačka, Austrija, Belgija, Češka, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Slovenija. Nastupao je na brojnim festivalima poput Forum Wien, Zurich Guitar Days, Lucerne Guitar Festival, Vienna Guitar Festival, Postojna Guitar Week, Festival international de guitar classique de Nendaz, RencontresGuitares de Bulle, Sarajevo International Guitar Festival, Acerra Guitar Meeting i dr, na kojima se redovno pojavljuje i u ulozi predavača na majstorskim radionicama. U februaru 2017. imao je svoj solistički debut u čuvenom Konzerthausu u Beču, a nastupao je i u Arnold Schoenberg Center Wien, Ehrbar Saal u Beču, Iwami Art Center u Shimane (Japan), Eufrazijevoj bazilici u Poreču, Narodnom pozorištu u Sarajevu, Slovenskoj filharmoniji, dvorcu Werdenberg. Uživa naklonost glazbenih kritičara, pa je jedan njegov koncert održan u Ljubljani ocijenjen slijedećim riječima: “Cerkovnik je pokazao da je, iako vrlo mlad, sposoban kreirati vrlo duboku, narativnu, te mnoštvom emocija prožetu interpretaciju ozbiljne glazbe.” (Tomaž Gržeta)
Kao solist nastupao je sa vrhniškim simfonijskim orkestrom Simfonika (Slovenija), te sa Sarajevskom filharmonijom uz maestra Ralpha Kirchera iz Austrije. Više njegovih izvedbi snimljeno je za potrebe arhiva RTV Slovenije. Izvodi raznovrstan repertoar koji obuhvata gitaristička djela svih epoha, od renesanse i baroka, do savremene gitarističke literature 20. i 21. stoljeća. Njegov prvi CD Palettes objavljen je u decembru 2017. godine za diskografsku kuću Baros Records i predstavlja djela Poncea, Ourkouzounova, Rebaya i Bogdanovića.