BIOGRAFIJA

Model Girl

Violončelistica SARA ČANO

Svoje muzičko obrazovanje započela je u Glazbenoj školi Ljubljana Moste-Polje u klasi svoje mame, profesorice Aleksandre Čano Muharemović. Usavršavala se na majstorskim radionicama i ljetnim školama kod Thorleifa Thedeena, Dragana Đorđevića, na beogradskom Cello fest uz Denisa Shapovalova, na SOAK (Sommerakademie) Mozarteum sa Clemensom Hagenom, uz Claudia Bohorqueza na prestižnoj Cello akademiji Rutesheim u Njemačkoj, te na majstorskoj radionici 17. glazbenog foruma Trenta pod vođstvom profesora Roberta Nagya, soliste Bečke filharmonije uz nastup u čuvenom Musikvereinu u Beču. Trenutno pohađa četvrti razred Konservatorija za glasbo in balet u Ljubljani u klasi profesora Miloša Mlejnika.
Do sada je osvojila brojna priznanja i nagrade na međunarodnim i domaćim takmičenja, među kojima su: priznanje laureata na X. međunarodnom natjecanju Čajkovski za mlade muzičare u Astani u Kazahstanu, prva nagrada u Liezenu – Austrija, prvu nagrada i 100 bodova na nacionalnom takmičenju TEMSIG u Novoj Gorici, prva nagrada na XXIII. Heranovom takmičenju violončelista u Češkoj, druga nagrada na VI. međunarodnom takmičenju David Popper u Varpaloti (Mađarska), druga nagrada na takmičenju A. Janigro u Hrvatskoj, prva nagrada i specijalna nagrada za izvođenje Dotzauerova djela na VII. takmičenju violončelista J. J. F. Dotzauer u Dresdenu u Njemačkoj.
Održala je dva solistička recitala u organizaciji Muzičke omladine Ljubljane; u okviru festivala Strings i ljetne škole u Leskovcu (Srbija) imala je solistički recital i nastupila je kao solista s orkestrom. Kao finalistica i laureat takmičenja Čajkovski izvela je Koncert za violončelo i orkestar Edouarda Laloa u d-molu uz pratnju Euroazijskog simfonijskog orkestra iz Astane, Kazahstan.
U duetu sa Nikolom Pajanovićem (violina-violončelo) osvojila je nagrade na tri međunarodna natjecanja: prva nagrada, apsolutna prva nagrada i apsolutni pobjednici cjelokupnog takmičenja Ars nova Trst, pokal Paolo Spincich (2013); prva nagrada i apsolutna prva nagrada na 1. međunarodnom natjecanju G. Tartini u Piranu (2013), treća nagrada na međunarodnom natjecanju Ohridski biser, Ohrid, Makedonija (2014).

 

Violinista NIKOLA PAJANOVIĆ

Student je treće godine na Akademiji za glasbo u Ljubljani, te istovremeno pohađa četvrti razred gimnazijskog programa na Konservatoriju za Glasbo in Balet Ljubljana. Violinu je počeo svirati 2006 u klasi profesora Igora Ulokina, a potom u klasi profesorice Plamenke Dražil. Od 2010. sarađivao je i sa profesorom Gorjanom Košutom, dugogodišnjim Redovnim profesorom na Akademiji u Kölnu i na Akademiji u Ljubljani.
Kao osmogodišnjak osvojio je Zlatno priznanje i drugu nagradu na Međunarodnom takmičenju Euritmia u Povolettu. Od tada uspešno učestvuje na mnogim natjecanjima i dobitnik je brojnih prestižnih nagrada među kojima su tri prve i dvije apsolutne prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Ars Nova u Trstu, prva i specijalna nagrada na Međunarodnom takmičenju Euritmia u Povolettu, dvije prve i jedna druga nagrada na Državnom takmičenju Slovenije TEMSIG , apsolutna prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu, dvije prve nagrade na takmičenju Leon Pfeifer, specijalna nagrada na Jeunesses International Competition Dinu Lipati u Bukureštu, te prva nagrada i priznanje laureata cjelokupnog takmičenja Jaroslav Kocian.
Za izuzetne uspjehe pri promociji Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana 2015. osvojio je Škerjančevu nagradu. Nastupio je i kao finalista izbora za slovenačkog predstavnika na Evroviziji mladih klasičnih muzičara 2016. godine uz Simfonijski orkestar RTV-Slovenije. Kao solista nastupao je i sa Kamernim orkestrom Slovenačke filharmonije, Simfonijskim orkestrom Opere i Baleta SNG Maribor, sa Simfonijskim kamernim orkestrom Pardubice i sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija. Sa bratom Stefanom nastupao je na brojnim koncertima u Sloveniji, Italiji i Srbiji. Od 2010 godine Nikola redovno pohađa ljetne škole i majstorske radionice sa priznatim pedagozima kao što su Vesna Stanković, Zakhar Bron, Ana Chumachenko, Stefan Milenković, Ning Feng, Igor Ozim, Viktor Tretyakov, Roman Simović i Gordan Nikolić. Od septembra 2014. je stipendista grada Ljubljane.
U duetu sa Sarom Čano (violina-violončelo) osvojio je nagrade na tri međunarodna natjecanja: prva nagrada, apsolutna prva nagrada i apsolutni pobjednici cjelokupnog takmičenja Ars nova Trst, pokal Paolo Spincich (2013); prva nagrada i apsolutna prva nagrada na 1. međunarodnom natjecanju G. Tartini u Piranu (2013), te treća nagrada na međunarodnom natjecanju Ohridski biser, Ohrid, Makedonija (2014).

 

Pijanistica TEA ANDRIJIĆ

Diplomirala je 2008. godine na FMU u Beogradu u klasi profesora Ninoslava Živkovića kao  najbolji student svoje generacije. Tokom studija i srednje škole nastupala je na mnogobrojnim koncertima kao i na međunarodnim takmičenjima. Dobitnica je stipendije Emil Hajek za najboljeg studenta na FMU kao  I Yamaha stipendije. Usavršavala se  u zemlji i inostranstvu uz renomirane pedagoge i pijaniste kao što su Jenö Jandó, Jean-François Antonioli, Pavel Nersessjan, Aleksandar Serdar, Aleksandar Madžar, Boris Kraljević. Već osam godina radi kao korepetitor od kojih šest godina u školi za muzičke talente u Ćupriji. Tokom svog radnog iskustva dobitnica je priznanja za najuspješnijeg klavirskog saradnika na  međunarodnim violinističkim takmičenjima Bravo u Belgiji 2013. godine, Jaroslav Kocian u Češkoj 2014. i Stringfest u Sremskoj Mitrovici 2017. Trenutno je angažovana i kao korepetitor  na Akademiji za glasbo u Ljubljani.