header image

Sarajevske večeri muzike (SVEM) su osnovane pri muzičkoj produkciji Radio Televizije Sarajevo 1973 i prestale sa djelovanjem 1989. Fondacija za muzičke umjetnosti je ponovo pokrenula Festival 18. SVEM 2012 godine. 

Fondacija za muzičke umjetnosti MAF, je u svom djelovanju ugostila velike simfonijske orkestre iz regije: Simfoničare RTV Slovenija, Simfoničare HRT i Zagrebačku filharmoniju. Stalni orekstar Festivala je Sarajevska filharmonija, Mo Samra Gulamović nakon uspješnih nastupa sa velikim umjetnicima (Ivo Pogorelić, Vadym Kholodenko) imenovana za Rezidentnu dirigenticu Festivala SVEM. 

Dirigenti koji su nastupali na SVEM-u su: Uroš Lajovic, prof. Emeritus Bečke Akademije za dirigiranje, koji je iznjedrio velika dirigentska imena današnjice (Kiril Petrenko, novi šef dirigent Berlinske filharmonjije), Ivo Lipanović, umjetnički direktor Opere HNK u Splitu, nasljednik Vjekoslav Šuteja na opernom nebu Evrope), mladi Aleksandar Marković, završio diirigiranje na Bečkoj akademiji, bio šef dirigent Brno orkestra, dirigira sa velikim orekstrima Evrope. 

Solisti koje smo gostili na SVEM-u: Denyce Graves, mezzosoprano, jedna od največih mezzosoprana Amerike, stalna gošća Metropolitan opere New York, Chicago Lyrics teatre, Kraljevska opera London i drugih opera svijeta. Željko Lučić, bariton, največi Verdijanski bariton današnjice, stalni gost opera: Metropolitan, Chicago, San Francisko, Milanske skale, Bečke opere, Kraljevske opere London, Berlinske opere, Opere Bastilja Pariz i mnoge druge operne kuće. Na sarajevskom nastupu su zajedno sa njim nastupili Aida Čorbadžić, Amir Saraćević, i Ivan Šarić. Elena Mosuc, sopran, jedna od največih evropskih koloraturnih soprana, nastupa u Milanskoj skali, Bečkoj operi, Veronskoj areni. Mikhail Shesaberidze, tenor stalni član Veronske arene, mladi gruzijski tenor, koji će uskoro vladati “tenorskim nebom Evrope.

 

Sarajevski operni solisti koji su na inicijativu MAF-a nastupali na gotovanjima van BiH su: Aida Čorbadžić, sa Sofijskom i Slovenskom filharmonijom, Ljubljana i Trst. Ivan Šarić sa Slovenskom filharmonijom, Amir Saračević, sa Zagrebačkom filharmonijom u dvorani Lisinski.

Nabrojaćemo poznate svjetske i evropske soliste koji su nastupili na Festivalu SVEM-u: 
Božo Pardžik, kontrabas, jedan od največih kontrabasista današnjice
Ivo Pogorelić klavir, za njega kažu da je jednostavno genije klavira
Vadim Kholodenko, klavir, jedan od klavirista budučnosti, dobitink  Van Cliburn nagrade 
Emmanuel Pahud, flauta, 25 godina prva flauta Berlinske filharmonije, proglašen največim flautistom današnjice. 
Alena Baeva, violina, najbolja Evropska violinstica, nastupa sa največim orkestrima i dirigentima današnjice 
Sergej Krilov, violina, jedan od največih svjetski violinista

SVEM svake godine otvara Festival i posvečuje koncert “U susret SVEM-u”, na kojem nastupaju najbolji studenti Muzičke akademije univerziteta u Sarajevu i najbolji studenti iz akademija iz regije i Evrope. Naši studenti su nastupali sa studentima Bečke Akademije, sa studentima Akademije iz Graza, studentima Akademije za glazbo Ljubljana i Muzičke akademije Zagreb.  

Svake godine u okvriu festivala SVEM na muzičkoj akademiji univerziteta u Sarajevu ili u Narodnom pozorištu Sarajevo organizujemo muzičke radionice za studente akademija i đake završne godine srednje muzičke škole. Muzičke radionice su do sada održali: Mo Uroš Lajovic, za studente dirigiranja, Zoran Todorović i Denyce Graves z pjevače, Edin Karamazov za studente gitare, Kvartet Tartini, za kamernu muziku, Kvartet Papandopulo za đake i studente saxofona i Boštjan Lipovšek za đake i studente horne.

Fondacija za muzičke umjetnosti pored koncertne i edukativne aktivnosti pomaže u svojim mogućnostima mladim umjetnicima iz BiH

Zajedno sa BHRT smo poslali Naomi Druškić, klavir na evrovizijsko takmičenje klasične muzike u Beču. 
Postal smo Mairu Isaković (Tuzla), studenticu 3. godine violine na muzičkoj akademji univerziteta u Sarajevu, na Masterclass na Bledu, kod čuvene profesorice Anke Schittnheim.

Kupili smo novi Klavir - pianino za potrebe Narodnog pozorišta Sarajevo.