BIOGRAFIJA

Model Girl

IVICA ŠARIĆ

Rođen je u Kraljevoj Sutjesci u Bosni i Hercegovini. Srednje muzičko obrazovanje stekao je u Sarajevu, gdje je diplomirao solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u klasi profesorice Brune Špiler. Stalni član Opere Narodnog pozorišta Sarajevo postaje 1974. godine, od samog početka nastupajući u manjim basovskim ulogama u većini predstava tadašnjeg opernog repertoara. Status prvaka Opere stiče izuzetno uspješnim nastupima kao solista Sarajevske opere, kako u matičnoj kući, tako i kao gost mnogih opernih kuća svih muzičkih centara u bivšoj Jugoslaviji.

Tokom svog dugogodišnjeg umjetničkog rada redovno je gostovao na scenama zagrebačke, splitske, riječke, osječke, ljubljanske, mariborske i skopske opere. Nastupao je u Italiji, Mađarskoj, Austriji, Belgiji, Švicarskoj, Francuskoj, Portugalu, Njemačkoj, Kanadi i Albaniji. Učestvovao je i na mnogim festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Zagrebački ljetni festival, Ljetni festival Oderzo u Italiji, Festival Lent Maribor, Majske operne večeri u Skopju, Ohridsko ljeto. Šarićev široki basovski repertoar broji preko pedeset uloga.

Za posebne zasluge u kulturi Republika Hrvatska ga je odlikovala Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnik je pojedinačne i kolektivne „Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva“, Nagrade „Vladimir Ruždjak“ za ulogu Borisa Godunova u istoimenoj operi M.P. Musorgskog (HNK Zagreb), Zlatne plakete Internacionalne lige humanista, Plakete Kantona Sarajevo, Zlatne plakete HKD Napredak, Nagrade „Sloboda“ Međunarodnog centra za mir Sarajevo i drugih. Bio je direktor Opere i baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, a u dva mandata je obnašao dužnost ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Trenutno djeluje kao savjetnik za kulturu i sport Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.