header image

ČETVRTAK, 11. maj 2017.
"U susret SVEM-u" - Tradicionalni koncert u okviru predstojećeg 23. izdanja festivala Sarajevske večeri muzike predstavit će mlade umjetnike, najuspješnije studente Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, te Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Koncertom studenata bit će svečano najavljen cjelokupni program SVEM-a, a mladim umjetnicima bit će omogućen nastup na pozornici Doma Oružanih snaga BiH.

 

PETAK, 12. maj 2017.
Koncert Emmanuel Pahud, Sarajevska filharmonija i Uroš Lajovic – U sali Narodnog pozorišta u Sarajevu 23. izdanje festivala SVEM bit će svečano otvoreno nastupom zasigurno najznačajnijeg flautiste današnjice, Emmanuela Pahuda. Ovaj višestruko nagrađivani umjetnik, solista Berlinske filharmonije, te izuzetno svestran muzičar, će ovom prilikom premijerno nastupiti u Bosni i Hercegovini. Na koncertu će ga pratiti orkestar Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom maestra Uroša Lajovica iz Slovenije. Sarajevska publika će imati ujedno i jedinstvenu priliku poslušati čuveni Koncert za flautu i orkestar Arama Hačaturijana poznat i kroz svoju inačicu za violinu.

 

 


SUBOTA, 13. maj 2017.
Gudački kvartet Beogradske filharmonije i klarinetista Darko Brlek – Djela Dejana Despića, te bečkih klasičara Josepha Haydna i Wolfganga Amadeusa Mozarta našli su se na programu koncerta koji će drugog festivalskog dana biti održan u prostoru sarajevske Vijećnice. Gudačkom kvartetu kojeg čine članovi Beogradske  filarmonije Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković pridružit će se slovenački klarinetista, te direktor čuvenog Ljubljana Festivala, Darko Brlek na posebnom muzičkom putovanju.

 

 


PONEDJELJAK, 15. maj 2017.
Koncert “Electric Counterpoint” – U okviru 23. SVEM-a u sarajevskoj će Vijećnici svoj program pod nazivom “Electric Counterpoint” predstaviti uspješni bosanskohercegovački gitarista i lutnjista Edin Karamazov. Riječ je o zanimljivom spoju muzike Johanna Sebastiana Bacha i Stevea Reicha koju će ovaj svestrani umjetnik izvesti na dva instrumenta: lutnji i električnoj gitari.

 

 

 

UTORAK, 16. maj 2017.
Radionica za studente muzike sa Edinom Karamazovim (Muzička akademija, 10:00)

 

Kvartet saksofona Papandopulo - Kamerna muzika će u okviru 23. izdanja Sarajevskih večeri muzike biti predstavljena još jednim značajnim kamernim sastavom, Kvartetom saksofona Papandopulo iz Hrvatske. Kvartet kojeg čine uspješni saksofonisti Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak pripremili su zanimljiv program uz djela E. Bozze, G. Tudora, G. Laga, M. Ferek-Petrić i J. Petita.

 

ČETVRTAK, 18. maj 2017.
Muzička radionica sa Kvartetom Papandopulo (Srednja muzička škola, 10:00)

Koncert Ženski vokalni ansambl Corona – u sarajevskoj Vijećnici bit će domaćin koncerta u okviru još jednog izdanja SVEM-a. Ovaj put riječ je o Ženskom vokalnom ansamblu Corona koji će izvesti neobičnu fuziju najljepše tradicionalne muzike Balkana u uzbudljivim aranžmanima Vinka Krajtmajera, Tijane Vignjević, Adelite Kadić i dr.

PETAK, 19. maj 2017.
Koncert Alexander Rudin i  Sarajevska filharmonija – Koncertom u dvorani Narodnog pozorišta u Sarajevu 19. maja bit će zaključeno 23. izdanje festivala Sarajevske večeri muzike. Posljednja festivalska večer rezervisana je za izvanrednog violončelistu Alexandera Rudina, koji će u pratnji Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom Samre Gulamović izvesti čuveni Koncert za violončelo i orkestar br. 1 u a molu francuskog kompozitora Camillea Saint-Saënsa.