BIOGRAFIJA

Model Girl

GIORGIO SURIAN

Giorgio Surian jedan je od najznačajnijih glasova današnjice. Debitirao je 1977. godine u ulozi Sulejmana u operi Nikola Šubić Zrinjski. Nakon takmičenja verdijanskih glasova 1978. godine u Bussetu, pojavljuje se na audiciji za školu milanske operne kuće Teatro alla Scala, u kojoj potom studira 3 godine. Tokom studija počinje pjevati u sezoni milanske Scale, na pozornicama nekadašnje Piccole Scale, u kamernim operama Kameni uzvanik Dargominskoga, u Solivinoj Brončanoj glavi, u Testijevu Dvojniku, u Brittenovu Albertu Heringu, te na različitim koncertima koje je organizirao centar za usavršavanje opernih umjetnika ove operne kuće. U „velikoj“ Scali debitira 1980. godine sa Beethovenovim oratorijem Krist na Maslinskoj gori, te s Ernanijem u ulozi basa – Silve. Tada započinje svoju veliku međunarodnu karijeru, nastupajući u najznačajnijim operskim centrima: Pariz (Opera Comique i Grand Opera Garnier), Zürich, Beč, London (Covent Garden), Madrid (Teatro Real), Lisabon, Moskva (Boljšoj teatar), Frankfurt, Berlin (s Berlinskom filharmonijom pod dirigentskom palicom Claudija Abbada), Atena (Nacionalni teatar), New York (Metropolitan Opera), Mexico City , Tokio (gostovanje s Bečkom operom i milanskom Scalom).

U milanskoj „La Scali“ ostvario je više od 30 različitih uloga, a nastupa i u drugim talijanskim kućama u Rimu, Genovi, Veneciji, Trstu, Veroni, Palermu, Cagliariju, Bologni. Tokom svoje karijere realizirao je više od 160 različitih uloga. Sarađivao je s nekim od najistaknutijih dirigenata među kojima su Claudio Abbado, Riccardo Muti, Carlos Kleiber, Seiji Ozawa, Carlo Maria Guilini, Lorin Maazel, Zubin Mehta, te s poznatim režiserima Francom Zeffirellijem, Hugom De Anom, Lucom Ronconijem, Wernerom Herzogom, Chrisom Krausom. Nastupao je s priznatim pjevačima kao što su Andrea Bocelli, Placido Domingo, Mirella Freni, Joan Sutherland, Montserrat Caballé, Katia Ricciarelli, Leo Nucci, Nikolaj Gjaurov, Cesare Siepi, Piero Cappuccilli.

Od 2008. godine djeluje kao profesor solo-pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske mu je 2014. godine dodijelilo naziv nacionalnog prvaka opere. Od 2015. stalni je član ansambla opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivan pl. Zajc iz Rijeke. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za izniman višegodišnji doprinos umjetnosti.