BIOGRAFIJA

Model Girl

"U SUSRET SVEM-u"

 

"U susret SVEM-u" - Tradicionalni koncert u okviru predstojećeg 23. izdanja festivala Sarajevske večeri muzike predstavit će mlade umjetnike, najuspješnije studente Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, te Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Koncertom studenata bit će svečano najavljen cjelokupni program SVEM-a, a mladim umjetnicima bit će omogućen nastup na pozornici Doma Oružanih snaga BiH.

 

Četvrtak, 11. maj 2017, 20:00                                                            Dom Oružanih snaga BiH
Koncert: “U susret SVEM-u”
Studenti Muzičkih akademija u Zagrebu i Sarajevu

PROGRAM:

Georg Friedrich Händel (1685–1759)
Ah, mio cor, schernito sei!
                                                      Amila Ravkić, mezzosopran
                                                      viši umjetnički saradnik: dr. Milan Lucić, klavir
                                                      Klasa: red. prof. mr. Paša Gackić

Josip Hatze (1879–1959)
 Rob
                                                      Siniša Markanović, bariton
                                                      viši umjetnički saradnik: dr. Milan Lucić, klavir
                                                      Klasa: van. prof. mr. Adema Pljevljak Krehić

Franz Joseph Haydn (1732–1809)
Varijacije u f molu (Sonata - Un Piccolo Divertimento), Hob. XVll:6 (1973)
                                                      Zerina Šabotić, klavir
                                                      Klasa: van. prof. mr. Dragan Opančić

Erkki Jokinen (r. 1941)
Alone (1979)
                                                      Danijel Lovrić, harmonika
                                                      Klasa: van. prof. dr. Belma Šarančić Nahodović

Bogdan Dowlasz (1949)
Postscriptum
                                        Azmir Halilović, harmonika
                                        Klasa: van. prof. dr. Belma Šarančić Nahodović

Antonín Dvořák (1841–1904)
Klavirski kvintet op. 81, B. 155, br. 2, A dur (1887)
I. Allegro ma non tanto
                                                      Melisa Karić, violina
                                                      Amna Hujić, violina
                                                      Ana-Maria Pilj, viola
                                                      Dženis Mrkonjić, kontrabas
                                                      Zerina Šabotić, klavir
                                                      Klasa: van. prof. dr. Belma Alić

Mark Ford (r. 1958)
Trio za marimbu Afta-Stuba! (1977)
                                                      Luka Pavlić, marimba
                                                      Marino Repanić, marimba
                                                      Dario Kos, marimba
                                                      Klasa: van. prof. mr. Davor Maraus

Mihail Ivanovič Glinka (1804–1857)
Patetični trio za klarinet, fagot i klavir, d mol (1827–1828)
Allegro moderato
Scherzo-Trio
Largo
Allegro con spirito
                                                      Trio MaSelv: Ivan Andrijević, klarinet
                                                      Sebastian Tarbuk, fagot
                                                      Marko Biškup, klavir
                                                      Klasa: doc. Danijel Detoni

Božidar-Boki Milošević (r. 1931) – Ante Grgin (r. 1945)
Hamemum suita za dva klarineta i klavir (1995) (arr. Trio MaSeIv)
                                                      Trio MaSelv
                                                      Klasa: doc. Danijel Detoni

 

AMILA RAVKIĆ (Tuzla, 1995), mezzosopran. Srednju muzičku školu upisuje 2010. godine u Sarajevu (Teoretski odsjek) i pohađa nastavu solo pjevanja kod profesorice Lidije Nikolić, potom profesorice Selme Gušić. Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu upisuje 2014. godine Odsjek solo pjevanje u klasi profesorice Paše Gackić. Trenutno je student III godine.

MILAN LUCIĆ (Zenica, 1985), klavir. Diplomirao je 2007, a zatim i magistrirao 2011. godine na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi red. prof. Svetlane Chlaidze. Treći ciklus studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu završava 2015, čime stiče zvanje doktora muzičkih umjetnosti iz oblasti klavira. Trenutno je zaposlen kao viši umjetnički saradnik na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod eminentnih pijanista i pedagoga: J. Novotny, L. Pogorelić, G. Vidović, E. Tawaststjerna, R. Gediga, D. Merlet. Učestvovao je na kursu kamerne muzike kod profesora Johannesa i Edoarda Kutrowatza održanom u Badenu, Austrija. Dobitnik je nagradne stipendije Fondacije Karim Zaimović (2006) stečene na osnovu uspjeha na studiju i doprinosa kulturnom stvaralaštvu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i stipendije za prestižni masterkurs na L'Academie musicale de Villecroze, Francuska, koji se održava jednom godišnje za 10 pijanista iz cijeloga svijeta. Dobitnik je nagrade „Zlatna značka“ Univerziteta u Sarajevu koja se dodijeljuje najboljem studentu Univerziteta, kao i više nagrada na različitim takmičenjima od kojih je najznačajnija Specijalna nagrada na Federalnom takmičenju u Livnu (2006), kao i 3. nagrada na internacionalnom takmičenju Val Tidone u Italiji (2007). Koncertirao je na festivalima Sarajevska zima, Baščaršijske noći, Dani Kantona Sarajevo, a nastupao je i sa Sarajevskom Filharmonijom (2008). Do sada je održao niz zapaženih koncerata u Bosni i Hercegovini i inozemstvu (Hrvatska, Srbija, Austrija, Italija, Njemačka, Francuska).
SINIŠA MARKANOVIĆ (Fojnica), bariton. Student je Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Odsjek Solo pjevanje u klasi profesorice Ademe Pljevljak-Krehić. Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu i Zagrebu. Stalni je vanjski član hora opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje je sudjelovao u mnogim opernim projektima: opera „Carmen“ (Bizet), opera „Evgenije Onjegin“ (Čajkovski), opera „Alma“, opera „Vesela udovica“ – uloga Pričić (Lehár), opera „Travijata“ – epizodna uloga Glasnik (Verdi), opera „Rigooletto“ (Verdi), opera „Don Giovanni“ (Mozart), opera „Hasanaginica“ (Horozić), opera „Zmaj od Bosne“ – uloga Fra Ilija Starčević (Horozić), opera „Don Pasquale“ (Donizetti), opera „Ero s onoga svijeta“ (Gotovc), igrokaz „Bastien i Bastiena“ – uloga Kolas (Mozart), kao i mnogobrojnim koncertima koji su se izvodili pod palicom uglednih, domaćih i stranih dirigenata. Održao je nekoliko samostalnih i projektnih koncerata.

ZERINA ŠABOTIĆ (1995), klavir. Muzičko obrazovanje započinje 2004. godine u OMBŠ „Novo Sarajevo“. Godine 2014. završava Srednju muzičku školu u Sarajevu (Odsjek solo klavir), u klasi profesorice Vedrane Mujkić. Dobitnica je dvije prve i jedne specijalne nagrade na Federalnim takmičenjima učenika i studenata muzike, dvije treće nagrade na takmičenjima „Don Vincenzo Vitti” i „Gianluca Campochiaro” i prve I. nagrade, te specijalne nagrade za izvođenje nacionalne kompozicije na internacionalnom takmičenju „Citta di Barletta“ u Italiji. Nastupala je kao solista sa orkestrom Srednje muzičke škole u Sarajevu, i kamernim orkestrom Muzičke akademije, a u toku srednjoškolskog obrazovanja je održala dva recitala u Domu OS BiH. Učestvovala je na „A-festu” u Novom Sadu, Sarajevo Chamber Music Festivalu, kao i na brojnim majstorskim radionicama gdje je sarađivala sa pijanistima i profesorima klavira kao što su: Boris Kraljević, Kemal Gekić, Aida Gavrilova, Massimo Gon, Ruben Dalibaltayan i mnogi drugi. Trenutno je student treće godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi profesora Dragana Opančića.

DANIJEL LOVRIĆ (Zenica 1996), harmonika. U Busovači  završava Osnovnu glazbenu školu „Jakov Gotovac“, u klasi nastavnika Mladena Botića. Srednju muzičku školu završio je u Zenici u klasi profesora Ajdina Karahodže. Tokom nižeg i srednjoškolskog obrazovanja bilježi brojne nastupe i nagrade na federalnim i internacionalnim takmičenjima, kako nastupajući solo, tako i u kamernim sastavima. Godine 2015. upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu, u klasi van. prof. dr. Belme Šarančić Nahodović, gdje je trenutno student II godine.

AZMIR HALILOVIĆ (Sarajevo, 1996), harmonika. Osnovno muzičko obrazovanje završava u OMBŠ „Novo Sarajevo“ PU Ilijaš u klasi profesora Enesa Fazlića. Godine 2010. upisuje Srednju muzičku školu u Sarajevu, u klasi profesora. Alena Hodžića. Nakon završetka škole 2014. godine, upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu, u klasi van. prof .dr. Belme Šarančić Nahodović. Pohađao je razne seminare među kojima se ističu oni sa profesorima: Radomirom Tomićem, Geir Draugsvollom, Vjacheslav Semyonovom, Gasperom Primožićem. Osvajao je brojna priznanja i nagrade među kojima se ističu: Prvo mjesto na Federalnom takmičenju u Goraždu 2013. godine, Prve nagrade na Internacionalnom festivalu „Akordeon art“ u Istočnom Sarajevu, Prva nagrada na internacionalnom takmičenju „Svirel“ (Slovenija), Prva nagrada na Internacionalnim danima harmonike u Pragu (Češka), Prva nagrada na internacionalnom takmičenju „Zvezdane staze“ u Novom Sadu (Srbija), Prva nagrada na internacionalnom takmičenju „Eufonija“ u Novom Sadu (Srbija), dobitnik priznanja „Srebrna pahuljica“ Sarajevske zime 2014. godine. Kao solista nastupao je u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Belgiji. Trenutno je student III godine.

MELISA KARIĆ (Zenica, 1994), violina. Osnovnu i Srednju muzičku školu završila je u Zenici. Nakon toga upisuje Muzičku akademiu Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za violinu. Učestvovala je na mnogobrojnim takmičenjima i festivalima od kojih se ističu Internacionalni festival „Muzika na žici“ kao član orkestra, te Sarajevo Chamber Music Festival, pri kojem je imala priliku sarađivati sa istaknutim članovima Manhattan String Quarteta, kao član različitih kamernih ansambala, te kamernog orkestra. Aktivni je član Kamernog gudačkog orkestra koji djeluje pod umjetničkim vodstvom doc. dr. Belme Alić. Godine 2012. je bila član Omladinskog orkestra „Stüba Philharmonic“, sa kojim je svirala na turneji u Njemačkoj. Zadnje dvije godine je član „Euphony“ orkestra koji je imao vrlo uspješne turneje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj. Usavršavala se na majstorskim radionicama profesora Ilije Corola, Cihat Aşkina, Emilia Percana. Povremeno sarađuje sa Sarajevskom filharmonijom. Trenutno je student IV godine u klasi profesorice Violete Smailović-Huart.

AMNA HUJIĆ (Zenica, 1995), violina. Osnovnu i Srednju muzičku završila je u Zenici u klasi nastavnika Mirsada Durmića i profesorice Envere Merdanović. Nakon toga upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za violinu. Na Federalnim takmičenjima ostvarila je zapažene rezultate kao solista i član kamernog ansambla. Dvije godine učestvuje na festivalu kamerne muzike Sarajevo Chamber Music Festival, pod rukovodstvom Manhattan String Quarteta, prvi put u sklopu gudačkog kvinteta i drugi put kao članica Kamernog gudačkog orkestra, rezidentnog ansambla festivala, a sve pod vodstvom doc. dr. Belme Alić. Usavršavala se na majstorskim radionicama priznate violinistice i pedagoga profesorice Violete Smailović-Huart, profesorice Dore Schwartzberg i profesora Emilia Percana. Kao članica Srednjoeuropskog orkestra mladih „Euphony“, 2017. godine učestvovala je na turneji orkestra u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Trenutno je student III godine u klasi profesorice Violete Smailović-Huart.

ANA-MARIA PILJ (Sarajevo, 1995), viola. Završila je Osnovnu muzičku školu „Mladen Pozajić“, Odsjek za violinu u klasi nastavnika Alije Holjana. Srednju muzičku školu u Sarajevu, Odsjek za violu, završila je u klasi profesorice Tatjane Romanić. Nakon srednje škole upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za violu. Kao violistica, sudjelovala je na brojnim festivalima i takmičenjima, na kojima je osvojila niz nagrada i priznanja, među kojima se posebno ističe učešće na Sarajevo Chamber Music Festivalu. U okviru ovog festivala nastupala je pet godina kao članica više kamernih ansambala, te sarađivala s Manhattan String Quartetom, a 2016. godine sudjelovala je i kao članica gudačkog orkestra Muzičke Akademije Univerziteta u Sarajevu koji je bio nositelj festivala, pod vodstvom doc. dr. Belme Alić. S ovim orkestrom je sudjelovala u nizu koncerata održanih širom Bosne i Hercegovine. Sarađivala je s brojnim kamernim ansamblima koji djeluju u okviru Muzičke Akademije Univerziteta u Sarajevu, a trenutno je članica klavirskog kvinteta „Peti element“. Godine 2014. kao violistica „Dartmouth Symphony Orchestra“ sudjelovala je na koncertu održanom u Sarajevu u okviru međunarodne turneje orkestra. Godine 2015. kao članica Simfonijskog orkestra Muzičke Akademije Univerziteta u Sarajevu pod vodstvom profesora Ognjena Bomoštara, sudjelovala je u koncertu održanom povodom obilježavanja 60 godina Muzičke Akademije. Kao članica Srednjoeropskog orkestra mladih „Euphony“, 2017. godine sudjelovala je na turneji orkestra u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Članica je Kamernog mješovitog hora „Lola“ iz Sarajeva s kojim je osvojila brojne nagrade na takmičenjima. U statusu spoljne saradnice od 2013. godine članica je orkestra Sarajevske filharmonije. Trenutno je studentica treće godine u klasi profesora Pavela Kondrusevicha.

DŽENIS MRKONJIĆ, kontrabas. Osnovnu muzičku (Odsjek za gitaru) i Srednju muzičku školu (Odsjek za kontrabas i gitaru) završava u Zenici. Nakon toga upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za kontrabas, u klasi profesora Slobodana Gerića. Član je Kamernog simfonijskog orkestra Zenica (od 2010. godine), Gudačkog orkestra MAS (od 2013. godine), Sarajevske filharmonije (od 2014. godine), Orkestra mladih „Euphony“ (od 2016. godine). Od 2014. godine učestvuje na Sarajevo Chamber Music Festivalu, gdje je sarađivao sa istaknutim članovima Manhattan String Quarteta, kao član različitih kamernih ansambala, te kamernog orkestra. Pored toga imao je priliku učetvovati na festivalima: Jazz Fest Sarajevo (Music Meeting 2013. i 2014. godine) i Bassomanija Beograd 2014. godine. Usavršavao se na majstorskim radionicama umjetnika Alberto Bocinia i Barry Greena. Dobitnik je druge nagrade na Internacionalnom takmičenju za kontrabasiste u Beogradu Memorijal „Dušan Protić“. Trenutno je student IV godine.

LUKA PAVLIĆ (Zagreb, 1996), marimba. Završio je Osnovnu i Srednju glazbenu školu „Elly Basić“, Teoretski odsjek i Odsjek za udaraljike. Godine 2014. dobitnik je prve nagrade na regionalnom natjecanju HDGPP-a u Zagrebu 2014. i drugog mjesta na državnom natjecanju HDGPP-a. Na međunarodnom takmičennju u Skoplju dobitnik je prve nagrade u kategoriji kamerne muzike (Trio PAMAS) i prve nagrade u kategoriji solo programa. Sudjelovao je na brojnim priredbama u sklopu muzičke škole, dok sada svoje nastupe bilježi na koncertima Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Trenutno je student I godine na Odsjeku za udaraljke u klasi prof. Davora Marausa.

MARINO REPANIĆ (Split, 1995), marimba. Udaraljke je počeo svirati sa 14 godina, kada je upisao pripremnu naobrazbu u Glazbenoj školi „Josipa Hatzea“ u Splitu. Maturirao je 2016. godine u klasi profesora Borisa Žuvele. Iste godine upisuje smjer udaraljke u klasi profesora Davora Marausa na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Sudjelovao je na HDGPP-ovom regionalnom natjecanju 2016. godine, gdje je osvojio drugu nagradu. Na međunarodnom takmičenju iz udaraljki „Art in“ u Skoplju 2017. godine osvaja prvu nagradu u kategoriji solo programa, te prvu specijalnu nagradu s triom PAMAS u kategoriji kamerne muzike. Svirao je na raznim koncertima i projektima Glazbene škole „Josipa Hatzea“ i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Surađivao je s orkestrom Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, s mandolinskim orkestrom „Sanctus Domnio“, s KGD-om Mosor, te s HGD-om Biranj s kojim osvaja titulu najboljeg amaterskog puhačkog orkestra u B kategoriji u Hrvatskoj. Trenutno je student I godine.

DARIO KOS (1993), marimba. Osnovnu i Srednju muzičku školu, Odsjek za udaraljke, završava u Varaždinu. Godine 2013. svoje obrazovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi profesora Davora Marausa. Tokom srednjoškolskog obrazovanja sarađivao je sa Varaždinskim simfonijskim orkestrom, kamernim orkestrom, te u više amaterskih orkestara. Na samom početku studija počinje sarađivati sa Sarajevskom filharmonijom, simfonijskim orkestrom „Cemal Resit Rey“ iz Istanbula, te učestalo biti uključen u projekte Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu izvođenjem kamerne muzike i solo programa. Surađivao je sa Anom Rucner kao član sarajevske ritam sekcije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Splitskim simfonijskim orkestrom, Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu, Jannis Brenner, Edinom Karamazovom, Antoniom Serranom, Sinanom Alimanovićem, Chrisom Finkelom i dr. Na međunarodnom takmičenju iz udaraljki „Art in“ u Skoplju 2017. godine osvojio je dvije specijalne prve nagrade u kategorijama kamerne muzike i solo programa. Trenutno je student IV godine.

IVAN ANDRIJEVIĆ (Zagreb, 1994) trenutno je student klarineta na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi profesora Milka Pravdića. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u GŠ "Blagoje Bersa" u Zadru u klasi profesora Božidara Lukina, Marite Nere Mimice i Željka Andrića. Učestvovao je na brojnim takmičenjima, te osvojio niz nagrada i priznanja: Prva nagrada 2010. i 2012. godine na regionalnom i državnom takmičenju,  polufinalist takmičenja Papandopulo 2016, Četvrta nagrada na takmičenju kamernih sastava Premio Citta' di Padova sa Zadarskim kvartetom klarineta, Prva nagrada na natjecanju Woodwind&Brass u Varaždinu 2016, Druga nagrada i srebrna medalja na natjecanju Davorin Jenko u Beogradu 2014. Sudjelovao je na festivalima Nei Suoni dei Luoghi u talijanskoj pokrajini Friuli, te Aurora Chamber music u Vanersborgu u Švedskoj 2016. Kao solista ili kao član ansambla nastupao je u Nizozemskoj, Švedskoj, Austriji, Italiji, Sloveniji i Srbiji. Učestvovao je na majstorskim kursevima eminentnih pedagoga kao što su: Mate Bekavac, Chen Halevi, Andreas Sunden, Venancio Rius, Geert Baeckelandt, Annelien van Wauwe, Ivo Lybeert, Radovan Cavallin, Davor Reba, Davorin Brozić, Željko Milić i Josip Tonžetić.

MARKO BIŠKUP (Varaždin, 1994) klavir počinje učiti u Osnovnoj glazbenoj školi Ivan Padovec u Novom Marofu, a nastavlja u Glazbenoj školi u Varaždinu u klasi profesora Predraga Šanteka. Trenutno je student prve godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi profesora Ljubomira Gašparovića. Učestvovao je na više seminara istaknutih pijanista i pedagoga kao što su Đorđe Stanetti, Ruben Dalibaltayan, Johann Schmidt i Eugen Indjic. Osvojio je niz nagrada na pijanističkim takmičenjima: druge nagrade na takmičenjima u Trstu (2008), Brescii (2009) i Državnom takmičenju u Dubrovniku (2009), treću nagradu na EPTA-inom Natjecanju mladih pijanista u Osijeku (2013), te prve nagrade na natjecanjima Davorin Jenko u Beogradu (2011), 2. Festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici (2012), kao i na takmičenju u organizaciji Japan Piano centera u Ljubljani (2013). Dva puta je kao solista nastupio uz Varaždinski kamerni orkestar u okviru prestižnog festivala Varaždinske barokne večeri.

SEBASTIAN TARBUK (Zagreb, 1997) student je fagota u klasi profesora Žarka Perišića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te student anglistike i francuskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Glazbenoj školi Pavla Markovca. Učestvovao je na seminarima Milana Turkovića i Žarka Perišića, te u mnogim orkestarskim projektima poput Sistema Europe Youth Orchestra, Internacionalnoj orkestralnoj razmjeni BISYOC, kao i u Zagrebačkom Orkestru Mladih.